Forum www.bajeczka.fora.pl Strona Główna www.bajeczka.fora.pl
Forum grupy "Krasnoludków" publicznego przedszkola nr 73 w Warszawie
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Dlaczego warto wybierać owoce suszone niesiarkowane

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.bajeczka.fora.pl Strona Główna -> Co słychać u Krasnali?
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Magda/Kuba/Mariusz




Dołączył: 13 Wrz 2012
Posty: 18
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Grochów

PostWysłany: Pon 23:30, 08 Paź 2012    Temat postu: Dlaczego warto wybierać owoce suszone niesiarkowane

Kupując suszone owoce i bakalie, zwróć uwagę na skład:
jeżeli oprócz tego, co jest w opakowaniu, zobaczysz jeszcze dopisek w którejkolwiek z poniższych form:

E220 lub E-220
dwutlenek siarki
zawiera siarczany (siarczyny)
konserwowany siarką
konserwant E220
bezwodnik kwasu siarkawego (mało popularne określenie)
...to lepiej nie wybieraj tego produktu i poszukaj takiego, który zawiera niesiarkowane owoce i bakalie.
To, że owoce, bakalie są niesiarkowane, najczęściej jest wyraźnie napisane - bo to jest przewaga produktu zdrowego nad produktem mniej zdrowym.

Co to jest dwutlenek siarki i czy naprawdę trzeba go unikać?

E220 jest konserwantem i przeciwutleniaczem. Jest uzyskiwany sztucznie - syntetycznie - poprzez spalanie siarki. W przemysłowej produkcji żywności używany jest jako konserwant soków owocowych, owoców suszonych, bakalii, przetworzonych ziemniaków. Ta substancja sprawia, że produkty spożywcze tracą witaminy - m.in. wit. B12. Jest też często dodawany do wina po to, żeby przez dluższy czas utrzymało kolor i żeby tłumić smak produktów ubocznych fermentacji. Istnieje teoria, że dobre wina, naprawdę dobre wina, nie mają dodatku siarczanów.

Po otwarciu opakowania owoców bez dodatku E-220 czujemy zapach owoców, a po otwarciu opakowania siarkowanych owoców czy bakalii - zapach owoców zostanie stłumiony przez dziwny, kwaśny, nienaturalny zapach.

Jakie efekty może wywoływać E220 w organizmie?

u osób wrażliwych E220 może być przyczyną nudności
może powodować bóle głowy
u osób chorych na astmę, może spowodować tak zwaną astmę siarczynową (problemy z oddychaniem)
Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 0,7 mg/kilogram masy ciała. Z tym, że trudno przeliczać, ile dziś nasze dziecko zjadło siarkowanych moreli, śliwek czy rodzynek i czy zawarta w nich siarka w takiej ilości mu nie zaszkodzi? Najlepiej zatem unikać siarki - i wybierać owoce i bakalie niesiarkowane.

Ten, kto spróbuje, jak smakują prawdziwie, a nie przemysłowo, suszone owoce niesiarkowane, nie będzie chciał jeść już tych siarkowanych.

Niesiarkowane owoce mają często inną barwę niż te z siarką - dobrym przykładem są morele. Łatwo je odróżnić - siarkowane są jaskrawopomarańczowe, pięknie wyglądają, ale marnie smakują. Z kolei niesiarkowane są brązowe, ale za to ich słodycz i aromat są stuprocentowo prawdziwe.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Magda Golenia




Dołączył: 25 Wrz 2012
Posty: 15
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 20:15, 10 Paź 2012    Temat postu:

kurcze, spojrzałam na opakowanie rodzynek, które mam w domu..... niestety z siarką
Sad

niewiedza szkodzi
pozdrawiam


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pawel
Administrator



Dołączył: 06 Wrz 2012
Posty: 8
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 22:13, 18 Paź 2012    Temat postu:

Off the topic : Czy to znaczy że czerwone wino też jest niezdrowe? Cały mój światopogląd legnie w gruzach.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Magda/Kuba/Mariusz




Dołączył: 13 Wrz 2012
Posty: 18
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Grochów

PostWysłany: Pon 22:59, 22 Paź 2012    Temat postu:

generalnie dobre wina nie powinny zawierać siarczanów, ale w praktyce są to te bardzo drogie i jest ich niewiele na rynku. organiczne wina są bez siarki, ale tracą na smaku.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.bajeczka.fora.pl Strona Główna -> Co słychać u Krasnali? Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin